I dag er dagen for prisutdeling og høytlesing på Litteraturhuset.
Arrangementet begynner kl 17:00

STEMMERs årlige tekstkonkurranse hadde tittel UNDERVEIS, og mitt bidrag Stumt startskudd fikk 1.pris i kategorien dikt. Teksten sto på trykk i magasinet STEMMER – bladet for litterære og samfunnsengasjerte tekster og på Norsk Tidsskriftforening sine nettsider.

Dette sa juryen om teksten:
I kategorien DIKT er det en 1.-pris. En nydelig tekst som egentlig befinner seg mellom prosa og lyrikk, man kan kanskje kalle det et prosa-dikt.

1.PRIS: STUMT STARTSKUDD
Forfatteren svømmer. Frem og tilbake, frem og tilbake. ”Noen ganger skulle jeg ønske at bassenget på Bislet bad var lengre”, begynner teksten. Hun (?) svømmer i ”kullsyrebobler”, i ”små klinkekuler av luft”. Hun har rød badedrakt, ”Sånn som solnedgangen bak Lyngsalpene”. Kanskje dette handler om hjemlengsel? ”Det blir en rytme,” står det, ”En gjentakelse”. Eller er det slik noen av oss opplever livet? ”De andre har svømmebriller på,” står det, ” De ser kroppen min under vann. Halsen og hendene. Famlende fremover. Fremover. Fremover”. Les dette, du vil ikke angre. Det tar deg ikke lang tid å gå inn i den lyse, kalde boblestemningen forfatteren skaper.

07_desillustrert_illustrasjon_cathrine_louise_finstadJuryens uttalelse 2012:

Det kom inn 36 bidrag til STEMMERS tekstkonkurranse 2012, UNDERVEIS. 22 var historier/noveller, og 14 var dikt, inklusive flere med mer enn ett bidrag. Juryen valgte å dele inn tekstene i to grupper: prosa og dikt. Av de tre premierte, er to prosa og et dikt.

Juryen er imponert over kvaliteten på tekstene, og flere enn de tre premierte fortjener å komme på trykk. Juryen anbefaler at fire tekster trykkes i tillegg til vinnertekstene.

Noen av tekstene kan defineres som noveller. Novellen kan være en fri eller streng sjanger. Juryen har valgt å legge den friere definisjonen til grunn for arbeidet. Den frie novellen kan være en fortelling, et personlig essay med karakterer og situasjon, en korttekst, en beretning eller en situasjonsbeskrivelse. Juryen har valgt å legge sin egen opplevelse av tekstene til grunn for vurderingen.
Vi har sett etter det som har overrasket oss, som har vært spennende og kanskje gripende. Hvilke tekster var levende og ikke bare ord på papir?
Allikevel var det noe som forbauset oss ved gjennomlesingen, en ny tendens i forhold til hva vi har sett i tidligere tekstkonkurranser. Forfatterne har kanskje lært å bruke beskrivelser og sanseinntrykk for å skape liv i fortellingene sine. Men det er en grense for alt. Til tider var det så mye beskrivelser at selve innholdet druknet. Da har man misforstått.
Dette preger ikke noen av vinnertekstene.

Juryen besto av:

HELENE GUÅKER, som debuterte med romanen «Kjør!» i 2010. Hun kommer med en ny roman høsten 2012. Helene Guåker vant STEMMERs tekstkonkurranse i 2008 og 2009.

TORLAUG LØKENSGARD HOEL, professor ved NTNU og fagbokforfatter. Hun har redigert og skrevet flere bøker om å skrive og har holdt en rekke skrivekurs. Torlaug Løkensgard Hoel skrev teksten «Med lånt stemme – eit streif gjennom eiga skrivehistorie» i STEMMER nr. 1/2006.

TINE KOLSTAD, journalist og fagbokforfatter. Hun har holdt skrivekurs på Institutt for Journalistikk i 23 år, og har utgitt to bøker om henholdsvis dramaturgi for journalister og journalister i skriveprosessen. Tine Kolstad har vært med i STEMMERs redaksjon fra 2008.