Dokumentarmagasinet Plot skrev om NORSKE HEMMELIGHETER og anonymitet i april. Etter at artikkelen sto på trykk, skrev jeg et blogginnlegg på forlagsliv:

De to siste gangene jeg har snakket med journalister om kunstprosjektet NORSKE HEMMELIGHETER, er det et tema som har stått høyt på agendaen. Nemlig dette med kommentarfelt og muligheten for kommunikasjon mellom dem som leser eller følger for eksempel NORSKE HEMMELIGHETER eller tilsvarende prosjekter.

I NORSKE HEMMELIGHETER sitt tilfelle har våre lesere mulighet til å sende inn kommentarer til hemmelighetene anonymt via innsendervinduet på norskehemmeligheter.no eller kommentere med navn på vår facebookside. Årsaken til at vi har valgt å gjøre som vi gjør er først og fremst innholdet på bloggen.

NORSKE HEMMELIGHETER har fra oppstarten for fem år siden fungert som en nøytral, fordomsfri plass på nettet der du kan dele dine innerste tanker. Hemmelighetene som sendes inn strekker seg fra brusende,hemmelige forelskelser til fortvilte sår fra mennesker som har det vondt. De vonde hemmelighetene kan handle om selvskading, om spiseforstyrrelser, om mobbing og selvmord.

Slik nettsiden er lagt opp illustreres og publiseres alle hemmelighetene etter blanda-drops-prinsippet, der alle hemmeligheter behandles likt. Om det er noe vi har lært etter alle disse årene så er det at hemmeligheter er svært personlig. Noe som er hemmelig for nabo´n din er nødvendigvis ikke hemmelig for deg. Grensene for hva vi velger å dele eller skjule settes av hver enkelt, slik at en hemmelighet er en hemmelighet uansett hva den handler om.

Når noen først velger å dele noe man aldri har fortalt til en levende sjel, er det utrolig viktig for NORSKE HEMMELIGHETER å ta vare på den tilliten. Det tror vi at vi gjør ved å skåne innsenderene våre for nettroll og stygge kommentarer. Da vår inspirasjonskilde Postsecret for noen år siden hadde åpne kommentarfelt i sin app tok det ikke lange tida før hatske meldinger haglet inn og tjenesten ble lukket. En annen side av saken er at NORSKE HEMMELIGHETER ønsker at de som måtte trenge profesjonell hjelp får dette av mennesker med fagkompetanse. Velmenende råd fra medmennesker er fantastisk og garantert til hjelp for mange, men enkelte hemmeligheter krever mer enn dette. På vår facebookside liker vi ulike interesse- og hjelpeorganisasjoner som vi stadig viser til.

Akkurat dette med medmennesker og velmenende råd fortjener noen flere ord. For nettopp dette er følgerene av NORSKE HEMMELIGHETER gode på! Mange av våre lesere sender inn lykkeønsker og gode kommentarer til hemmelighetene på nettet. Meldingene preges av oppriktighet, konstruktive meninger og null trolling. Selv de som mener negativt ordlegger seg på en måte som gjør at vi oppfatter det seriøst. Også kommentarfeltene på facebooksiden vår preges av respekt. Dette gjør oss utrolig glade! Det burde faktisk finnes opp et ord for det motsatte av nettroll! Våre følgere er Kommentarkonger eller Kommentardronninger! Og de fortjener en stor takk for engasjementet rundt prosjektet. Det motiverer oss til å ta NORSKE HEMMELIGHETER videre, jobbe mer og gi tilbake det som våre faste lesere lar seg fascinere av: illustrerte hemmeligheter!

Alle hemmeligheter som sendes inn til NORSKE HEMMELIGHETER blir lest og tatt vare på. De som deler og leser hemmeligheter bidrar til at prosjektet stadig vokser seg større. Tusen takk! Foto: skjermdump fra nrk.no/ arkivfoto: SUSANNE EGSET

Alle hemmeligheter som sendes inn til NORSKE HEMMELIGHETER blir lest og tatt vare på. De som deler og leser hemmeligheter bidrar til at prosjektet stadig vokser seg større. Tusen takk! Foto: skjermdump fra nrk.no/ arkivfoto: SUSANNE EGSET