Jeg var så heldig å få lov til å dele ut klassikerprisen under årets Visuelt. Den gikk til Jason, og det så slik ut:

10_visuelt_klassikerprisen_illustrasjon_desillustrert_Cathrine_Louise_Finstad_tekst

Daglig leder i Grafill, Martin Biel og jeg er klare for å dele ut Klassikerprisen.

Svein Størksen tar i mot pris på vegne av Jason.

Svein Størksen tar i mot pris på vegne av Jason.

«Klassikerprisen er en ærespris som årlig deles ut til en utøver som har holdt høy faglig kvalitet og vært av stor betydning for sitt fag gjennom mange år. Klassikerprisen deles ut i forbindelse med Visueltdagene, Nordens største arrangement innen visuell kommunikasjon. Prisen deles ut av Grafill, og ble første gang delt ut i 2002.» Kilde: grafill.no

Slik lød juryens begrunnelse:

«For noen fagutøvere er det slik at de må ut av landet for å få avstand og ro til å arbeide. For noen er Norge for lite. Årets klassiker er en slik utøver.

Klassikerprisen 2014 går til en hvis arbeid er kjent langt utover Norges grenser. Siden debuten i 1981 har hans arbeider blitt oversatt til 9 språk og gitt ut i 15 land.
Noen har sagt at Norge er for lite for denne utøveren, og at dette blant annet vises ved at utgivelsene kommer ut i utlandet før de blir oversatt til norsk.

Om arbeidene hans sier kritikere; originalt, stilsikkert, kresent og mesterlig. Rålekkert. En strek du ikke kan komme utenom.

Om ham selv, skrives det; med en trassig ståpåvilje, en særegen melankoli, minimalistisk humor og karakteristiske dyrefigurer, har denne utøveren blitt en av Norges aller ypperste serieskapere.

Grafills hovedstyre vil belønne årets Klassikerprisvinner for sin insisterende utholdenhet, en utpreget personlig strek og særegenhet.
Selv sier han: – Du har full kontroll og det er et billig medium. Du trenger bare blyant, tusj og papir.
Årets prisvinner har allerede mottatt en rekke priser og nominasjoner for sitt arbeid, blant annet Eisner Award, Harvey Award, Brageprisen, Sproing-prisen og Kultur- og kirkedepartementets tegneseriepris. Han har stilt ut i Tegnerforbundet, og i fjor i vårt eget galleri R21.
Vi gratulerer mannen fra Molde som har blitt kalt en mester og en klassiker innen sitt felt,
Johan Arne Sæterøy, alias Jason.»