Det er så hyggelig at studenter og andre har lyst til å skrive om NORSKE HEMMELIGHETER. Siste tilskudd er Aline Bourgetel som studerer journalistikk på Norges Kreative Høyskole. Hun har skrevet om NORSKE HEMMELIGHETER som skoleoppgave, og vi har fått lov til å dele artikkelen videre.

Artikkelen er levert som skoleoppgave og publisert som bloggartikkel på Aline Bourgetel sin blogg.

Artikkelen er levert som skoleoppgave og publisert som bloggartikkel på Aline Bourgetel sin blogg.

Nordmenns hemmeligheter blottlegges

En hemmelighet kan være vond og vanskelig å bære på. Du kan kanskje sitte inne med noe du ikke tør å fortelle til noen andre. På nettsiden Norske Hemmeligheter kan du lese nordmenn sine innerste tanker, og sende inn din egen hemmelighet anonymt.

– Målet med prosjektet er å skape et nøytralt forum for hemmeligheter. Vi vil også ufarliggjøre ting med humor, ved at man ser at man kanskje ikke er alene om å ha slike tanker eller følelser, sier Cathrine Finstad, en av skaperne av nettsiden.

Nettsiden Norske Hemmeligheter blir drevet av Cathrine Finstad og Elise Østby. Konsepter deres går ut på at de illustrerer hemmeligheter i form av forskjellige tegninger og illustrasjoner. De legger ut nye illustrerte hemmeligheter hver dag. Drivkraften bak dette er alle menneskene som sender inn sine egne hemmeligheter anonymt. Nettsiden har omtrent 200 000 visninger i måneden.

Fordomsfritt

En hemmelighet defineres av at noe holdes skjult. Det kan være alt fra småting, til store, dype hemmeligheter. Det å holde på en hemmelighet er noe alle gjør. Nettsiden tilbyr en anonym arena hvor de som vil kan få et slags utløp for en hemmelighet helt uten fordommer.

I 2009 startet Finstad og Østby nettsiden. De ble inspirert av Frank Warrens Postsecret. Warrens delte ut postkort og ba fremmede skrive hemmeligheter på dem, dette utviklet seg senere til bøker, nettside og suksess. Damene har tatt inspirasjon fra dette, men videreført ideen på sin egen måte. Finstad forteller at deres nettside nå mottar rundt 40 hemmeligheter om dagen.

– Istedenfor å skamme seg over det man skjuler, så kan man heller dele og lære av hverandre, sier Finstad.

Damene får inn mange ulike tanker, noe kan være både dystert og skummelt. De understreker at de ikke kan tilby noe psykologisk hjelp, men ved ekstra tunge hemmeligheter kan de henvise til profesjonell hjelp.
Psykologiske forklaringer

Man kan sette spørsmålstegn ved at nordmenn får en trang til å legge ut en stor hemmelighet på internett for alles øyne, samtidig som de ikke tør å fortelle det til selv sine nærmeste. Psykolog Vidar Ulset forklarer at mennesker ofte holder ting for seg selv på grunn av følelser som skam eller frykt. Mennesker kan være redd for at andre vil føle avsky og avvise dem ved å blottlegge en hemmelighet. Ulset forteller at hemmeligheter ofte vil vekke mer avsky hos den som selv har hemmeligheten, enn hva andre ville følt om de fikk vite det.

– Hemmeligheter kan vedlikeholde en negativ oppfatning man har om seg selv, og de vanligste hemmelighetene er knyttet til skam og seksualitet, sier Ulset.

På spørsmålet om hvorfor man vil dele en hemmelighet anonymt, så forklarer Ulset at det å dele en hemmelighet kan være en lettelse for mange. Ved å skrive den ned og fortelle den så kan man kanskje også innse at det ikke er så alvorlig som man tror selv, eller at andre har lignende hemmeligheter.

– Å dele en hemmelighet anonymt kan bidra til at man reduserer negative følelser knyttet til den. Det handler også om hvordan hemmeligheten blir mottatt. Det er viktig å møte andres følelser med aksept, forklarer Ulset.
Vil trappe opp prosjektet

Nettsiden Norske Hemmeligheter har fått god respons, og blir flittig brukt. Finstad forteller at de vil utvide konseptet, slik at flere kan få hemmeligheten sin illustrert. Nettsiden har ingen sponsorer. Finstad skriver på nettsiden at de er ute etter sponsor, men at det ikke kan være hva som helst. Det hadde blitt feil med en slankereklame eller en muskuløs kar som selger barberhøvler på en slik nettside.

Damene er nå godt i gang med å planlegge 2015, og har flere planer. De håper på å fortsette med foredrag, utstillinger og videreutvikling av nettsiden. De oppfordrer folk til å fortsette å dele av seg selv, og håper at de en dag har midler nok til å kunne illustrere alle hemmelighetene de får inn.

Link til Aline Bourgetel sin blogg finner du her.