Barnebokfestivalen i Oslo er godt i gang, og Grafill Illustrasjon har en spennende lørdag foran seg. Ikke bare arrangeres det utstilling og lansering av Norwegian Illustrators no 5, men en viktig paneldebatt står på menyen kl 14:00.

«Hvilket ansvar og hvilke muligheter har illustratøren til å bekjempe fordommer og stereotyper gjennom barnelitteraturen?Er norsk barnelitteratur for blendahvit? Spiller det noen rolle hvordan jenter og gutter blir framstilt i barnebøkene? Er mangfold et viktig tema blant norske illustratører?»

Denne teksten er nok lokkende for engasjerte illustratører og for dem som leser eller kjøper barnelitteratur. Jeg tenker at problematikken gjelder illustrasjon generelt og har vært opptatt av nettopp dette siden oppstarten av NORSKE HEMMELIGHETER. 

Det er viktig med bevisste valg rundt farger, form og annet som tydes av publikum. Skal illustrasjonverdenen speile samfunnet må mennesker se ulike ut og stereotypene unngås.

Jeg gleder meg til å høre Martin Ernstsen, Endre Skander, Neha Skandfer og Lisa Aisato. Litteraturansvarlig i Dagbladet Marie L. Kleve leder debatten.

Blanda drops på lørdag i Grafill sine lokaler

Blanda drops på lørdag i Grafill sine lokaler

Paneldebatten skjer i Grafill sine lokaler: R21, Rosenkrantzgate 21 i Oslo.